1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Tak se to stalo, můj telefon Samsung S4 LTE+ odešel na věčnost. Jednoho krásného dne se restartoval a už se nezapnul. Párkrát se mi podařilo základní desku mobilu zapéct v troubě a prodloužit tak život mému mobilu vždy o dva týdny, ale potřebuji mobil stabilní a ne abych se bál kdy mi zase klekne. Tak jsem ho ještě naposledy zapekl, aby byl funkční a strčil na památku do krabičky.

Nastal tedy čas výběru nového telefonu. Požadavky byly jednoduché, telefon velikostně podobný, hmotností taky, jen by měl mít navíc čtečku otisků prstů v tlačítku "domů" pod displayem a přeci jen už lepší hardwarové parametry. Tím myslím větší RAM/ROM a lepší CPU. A co je nejdůležitější, neměl by ztratit nic z funkčnosti mého starého dobrého S4.

Říkáte si, že na trhu je tolik telefonů, že si budu moci určitě vybrat z několika různých modelů? Nebudu Vás dlouho napínat a hned Vám prozradím, že opak je pravdou. Využívám totiž MHL, což je možnost připojení telefonu k TV pomocí HDMI. Oproti posílání obrazu pomocí WiFi má obraz přes HDMI lepší odezvu a dají se tak na TV hrát hry, navíc můžete využít HDMI CEC a ovládat telefon pomocí dálkového ovladače k televizi, což je výborná fičura kterou využijete například v multimediálním centru KODI. A pokud máte k telefonu dokovací stanici s HDMI a USB, jako má Samsung model S3, S4 a Note 3, tak můžete k USB připojit třeba klávesnici, myš, nebo i externí hard disk, či USB flashku a telefon se taky rovnou v dokovací stanici dobíjí.

A kolik je dnes nových telefonů které umějí připojení k HDMI? V Android světě jen jeden! Je to HTC 10. Nemá sice dokovací stanici, ale na Internetu se dá sehnat adaptér s HDMI a USB. Ze starších mohu jmenovat Sony Xperia Z5, ale Sony nemá tlačítka pod displayem a procesor Snapdragon 810, který má v útrobách tento model, je spíš opékač topinek, nežli kvalitní CPU. Když se poohlédneme v jiných vodách mobilního světa, tak hardwarově vyhovuje iPhone 6s/5SE (iPhone 7 nemá 3,5mm Audio jack). Ale iPhony mají díky iOS svá jistá omezení, a ač jsou to jinak výborné stroje, tak kupovat starší model těsně před dubnovým představením nového iPhone je nesmysl a lépe počkat, kdy cena starých rychle klesne. A Windows telefony, které jsou pro změnu díky Microsoftu prakticky mrtvé, dnes opravdu nemá cenu pořizovat.

Takže zpět k HTC 10. Je to už poměrně velký telefon (velikost je poslední dobou problém všech HI-TECH mobilů), těžký, s malou baterií a recenze nebyly moc kladné. Navíc mu chybí barometr a vlhkoměr. Telefon to není špatný, ale když jsem ho měl v ruce, moc na mě nezapůsobil. A když už HTC udělalo 9mm tlustý mobil, mohlo do něj dát větší baterii. Ostatně větší baterie by se hodila, až na výjimku, všem novým telefonům. Když dokáže Xiaomi osadit svůj Redmi 3S baterií 4 Ah, tak nevím proč ostatní výrobci toto neumějí.

Tak jak mé vybírání dopadlo? Jednoduše, řekl jsem si, že se ještě nějaký čas bez čtečky otisků prstů obejdu a špičkový výkon taky ještě chvilku oželím a za 3000,- jsem koupil bazarový Samsung S4 LTE+.

Uvidíme co nám letos výrobci telefonů předvedou, ale moc nadějí tomu nedávám. Jediné světlo na konci tunelu je Samsung S8 a jeho desktop mode, prý i s dokovací stanicí s HDMI. Ale S8 už také nemá mít tlačítka pod displayem a tím pádem čtečka bude na druhé straně telefonu, ale nechám se překvapit. Čekám na dokonalý telefon už 4 roky a stále nic. Výrobci sekají jednu nudnou placku za druhou a nemá to jediný nápad. A když už se objeví nějaký zajímavý kousek, tak má zase jiná omezení, či jiné problémy. A telefony co by byly jako opravdový počítač jsou jen doménou komunity a ROM MARU OS.

Ale jestli do léta výrobci Androidů nepředvedou opět nic, co by stálo za ohlédnutí a budou zase vyrábět jednu nudnou krávu za druhou, tak už na Android kašlu. Koupím si iPhone 6s, který je velikostí tak akorát, ještě má audio jack a se 128 GB ROM je to moje jasná volba. Ostatně se na to už pomalu připravuji, místo telefonu s KODI už používám Raspberry PI 3, na kterém mám nainstalovaný krom KODI i DOS box (PC emulátor), Play Station Emulátor a Atari 800 emulátor. Plnohodnotného Linuxu se na telefonu od Googlu taky nedočkám a ostatní vychytávky s Androidem 6 a výše už jsou pomalu taky nemožné, takže je mi to opravdu moc líto, ale v létě to vypadá, že se s Androidem definitivně rozloučím.

Škoda, potenciál má Android velký, jen ho Google jaksi zapomíná využívat a dělá z kapesních počítačů, kterými dnes smartphony jsou, jen chytřejší telefony. Přitom dnes jsou tyto telefony mnohonásobně výkonější, nežli třeba jmenované Rasberry PI 3, které je plnohodnotným počítačem se vším všudy. Tak proč vše, co umí Rasberry, neumí taky telefony? Nevím, ale už několik let si s tím lámu hlavu. A jak se zdá, tak zbytečně, protože obrat k lepšímu je stále v nedohlednu.

Comments powered by CComment